lördag 30 november 2013

SO

Alla floder svämmar alltid över någon gång. Vissa kanske gör det ganska ofta, andra kanske bara gör det en gång. Orsakerna till översvämningar är kan till exempel vara snösmältning och det är den vanligaste orsaken. En annan sak kan vara att det regnar mycket och det kommer mycket vatten fort och kraftigt.

Ibland när man vill bli av med översvämningar kan man bygga en dam. En dam är en slags liten sjö ungefär och då hamnar vattnet där och människor kan välja hur mycket vatten dom ska släppa ut och när dom ska göra det. Men ibland kan det vara dåligt att bygga dammar också för när det blir översvämning blir det bra jord att odla i och om man bygger en damm blir det ju sämre jord. Sen gillar kanske inte fiskarna som har bott i floden att det är helt nytt och så och då blir det ju sämre fiske. En till konsekvens kan vara att djurlivet blir sämre. Så det kan ju finnas både för och nackdelar till att bygga en damm.

Vatten kan användas till mycket. Här i Sverige använder vi vatten till att tvätta oss, dricka, laga mat, spola i toaletten och mer. Men i olika länder använder man olika mycket vatten. I Sverige använder en person i genomsnitt 400 liter vatten på en dag. I USA använder som så mycket som 700 liter på en dag. Medan dom i till exempel Afrika bara använder 29 liter. I u-länder som Afrika är det ofta vattenbrist och det finns nästan inget rent vatten. Därför kan inte dom använda lika mycket vatten som vi gör. Dom kan inte duscha, dom kan inte dricka något vatten och dom har säkert ingen toalett att spola i. Det är därför vi i i-länder har det så bra och förbrukar så mycket mer vatten för att vi kan göra allt det och vi har jättemycket vatten att röra oss med. Många u-länder har ju vattenbrist och det beror på vart landet ligger. Om vattnet avdunstar och blitt till ett moln och sen blir molnet för tungt och ska släppa ner vattnet så gör dom inte det hursomhelst och överallt. Nej, utan när molnen flyger runt och tillexempel stöter på ett berg, tvingas det stiga uppåt och släpper då ifrån sig vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar