fredag 13 december 2013

SO

Vissa länder är rika och vissa är fattiga. Dom rika länderna kallas i-land och dom fattiga kallas u-land.

I i-länder lever dom flesta människorna ett hyfsat bra liv, och man har råd med ett boende och lite mat. Så klart finns det ju hemlösa i i-land också men inte alls lika många som i u-länder. I-länder har råd med bra sjukvård, industri, skolor, och elektricitet. Landet är utvecklat och modernt. Många har jobb och majoriteten av befolkningen har en bra levnadsstandard.
I ett u-land är det ganska annorlunda. Där finns det massor med hemlösa människor som lever ett hårt liv.Dom har ingen elektricitet, inget rent vatten, människor lever otryggt och känner sig aldrig trygga. Så klart finns det rika människor också och det är bara som om har råd med  utbildning. U-länderna kanske inte har lika bra sjukvård osv men det är för att det har dom inte råd med det. Ett u-land är ett land under utvecklingen och många saknar jobb. 
 I I-länder förbrukar man ca 400-700 liter vatten per dag medan man i u-länder förbrukar mellan 20-30 liter per dag. Det är för att i-länder har bra teknik och ekonomi för att förse alla med rent vatten. Dom har även en hög levnadsstandard och är vana vid att förbruka så mycket när dom konsumerar varor och inte tänka på konsekvenserna. Ett u-land behöver gå 1-2 mil varje dag för att få vatten. Man måste borra brunnar för att kunna få vatten. U-länder har inga moderna maskiner som drar vatten som t.ex diskmaskin och tvättmaskin. Dom saknar industrier och människorna köper inte varor och då blir det alltså inga vatten fotavtryck heller. Det är främst vattenbristen i dessa u-länder som gör dom till ett u-land och dom länderna behöver lösa sitt vattenproblem för att kunna bli i-länder och utvecklas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar